По-миналата седмица попаднах на статия в Капитал как SPAM регистърът на КЗП получил дарение. Определено се зарадвах, че са направили нещо, което да опростява справките в регистъра и следователно да го направи по-ефективен. Когато погледнах отблизо зъбите на харизания кон обаче, ми стана ясно, че стъпката е отново в страни. Технологичното решение, което колегите са предложили е .NET desktop приложение, към което се сваля криптиран файл със съдържанието на регистъра. Проверката става, като потребителя изготви файл с електронните адреси на получателите, а приложението го филтрира в съответствие със съдържанието на регистъра.

От това веднага трябва да е станало ясно, че ключа за декриптиране вероятно е забит в самото приложение. След прилагането на не-чак-вуду-техники (strings and friends), нямащи нищо общо с reverse engineering, става ясно, че регистърът е криптиран с DES-CBC, а 20 минути по-късно декриптирането се свежда до една команда с OpenSSL:

alex@volatile:~$ openssl des-cbc -d -K [find_it_youself] -iv 00f00ab00bc00cf0 -in 29112010.TXT -out spam.txt

Разбира се, изпратих поща на КЗП за проблема, описвайки и възможността недоброжелател да декриптира регистъра и да го постне по руските и китайските спам форуми. След това резултатът е ясен, а действието ефективно ще подкопае и без това крехките устои на SPAM регистъра.

Отговор вече повече от седмица няма.