Алгоритъмът за оторизация към WPA/WPA2 мрежи не е дълбоко пазена тайна и е доста добре описан. Това, което затруднява “пробиването” му са 4096-те SHA1 итерации + HMAC-SHA1 и минималната дължина на ключа от 8 байта, което дори и за съвременен процесор е тежка задача. Често потребителите смятат, че просто слагането на “някаква парола” прави безжичната им мрежа достатъчно сигурна.

Offloading-а на изчисленията върху графична карта (GPU) ускорява значително процеса поради специфичната архитектура на този вид хардуер. Съществуват платени и свободни(pyrit) имплементации за такъв вид атаки, като съвсем наскоро oclHashcat-plus също се сдоби с такава поддръжка.

За целите на одита на безжичните мрежи или ако просто искате да проверите дали някой не е прихванал и изпратил WPA handshakes към вашата мрежа за чупене, създадох Distributed WPA PSK auditor. Услугата приема WPA handshakes в libpcap формат и поддържа специално създадени и уникално филтрирани списъци с думи(wordlists). Самият сървър не извършва cracking процеса, като това се прави от потребители, които автоматизирано с помощта на help_crack свалят поредния packet capture и wordlist и тестват за съвпадение. Скрипта е написан на python и е многоплатформен. За момента под Windows се поддържа aircrack-ng, а под posix системи pyrit и aircrack-ng. Можете да видите открития PSK само за мрежи, информацията за които сте качили вие самите, като преди това е необходимо да сте си генерирали уникален ключ. Повече информация можете да откриете на самия сайт.

Идеята за всичко това дойде от sorbo, който поддържа wpa.darkircop.org. DWPA е написан от нулата и има доста разлики и подобрения – по добро управление на речниците, многоплатформеност на help_crack, специално създадени речници с помощта на wlc, оторизационна схема за достъп до откритите PSK и много други.

Когато пооправя сорса, ще го пусна с отворен код. Междувременно, можете да помогнете като дарите CPU/GPU чрез help_crack.