Та вече седмица е активна страницата и кодовото хранилище на конкурса за разработка на софтуер по методиката на ЦИК за парламентарните избори.

Идеята се роди в края на деня, в който представихме целия софтуер за компютърната обработка пред ЦИК, неправителствени организации и медиите. Тогава се разви една не особено ухоприятна дискусия, която във времето се разви и прехвърли в различни форуми. Изписаха се множествени простотии, тук-таме и ценни мнения. Някои пък използваха темата, за да отправят личните си нападки към където/който са си набелязали, с което разводниха допълнително и без това оцапаната дискусия.

Изводите за мен са няколко:

  • Хората не знаят какво се случва от момента, в който са пуснали бюлетината до обявяването на резултатите. Недоволни винаги ще има, а практиката да се култивират бъдещи аргументи не е от вчера;
  • Други хора, които не разбират от софтуер, още по-малко от свободен такъв, се изказват компетентно и дават ценни съвети. Дори и с най-доброто желание да помогнат, в сегашната ситуация това единствено пречи на нормалното протичане на изборите;
  • Досега мислех, че в България повече хора могат да делят и сравняват дробни числа, отколкото да програмират, но явно наистина сме нация техническа.

Самата методика си има и своето чисто програмистко предизвикателство. Задачи с близка сложност вървяха по ученическите олимпиади. Тъй като ЦИК така или иначе публикува числовите данни, та дори и по новия Изборен кодекс сканираните протоколи, нищо не пречи да си организираме hackatoon с награди, за по-интересно. По-глобалната цел е да има повече хора, които разбират от механиката на нещата и в бъдеще да могат да помогнат, като измислят нещо по-добро.

А и някои ще си припомним олимпиадните страсти :)

На финала, връзките отново:

Страница на конкурса: https://electionscontest.wordpress.com

Кодово хранилище: https://github.com/elections-contest/pe2013