След милионите, налети в така нареченото “Електронно правителство“, никой дори и не вярва, че такова съществува. Интегрираните услуги ги няма, описаните процедури са овехтели, а на гръбнака на платежната система му се виждат само кокалите. Останал е единствено приятния четири-буквен домейн.

На този свеж фон, някои институции, било защото в тях все още се завъртат технократи, било защото са осъзнали, че това е единственият нормален път, развиват електронните си услуги. Всекидневно хиляди счетоводители подават различни документи, декларации, правят справки и т.н., без врява, без рязане на ленти и прочие дивотии. Това е станало за тях част от работния процес и те изискват всичко да работи безотказно. Само си представете, какво би станало в офисите на НАП, ако 120000 (от около 180000) фирми, подаващи в момента месечните си ДДС декларации с електронен подпис през Интернет, се подредят на опашка. Не искам да съм наблизо. И това е само за една от услугите.

Днес имаше технически проблем с платформата на НАП. За няколко часа услугите не бяха работоспособни и за това кратко време всички телефони почервеняха, форумите се напълниха с разгневени клиенти, а дори се появиха и откровени глупости по онлайн медиите. Старата песен – започваш да оценяваш нещо едва, след като го загубиш.

Днешната случка има за мен два съществени извода:

Първо, трябва да се положат още усилия, за да се укрепи и подсигури технически това, което работи в момента в полза на толкова много хора.

Второ, и то доста по-важно, бъдещото Електронно правителство трябва да стъпи върху добрите практики на работещите електронни услуги, които да се надградят, допълнят и интегрират. Всичко друго би довело до дестабилизация, загуба на пари и време + много скъсани нерви и от двете страни – граждани и държава.

Авторът е ръководил изграждането на част от електронните услуги на НАП. Изразеното мнение е лично и не трябва да се приема като официална позиция на която и да било институция.