Петъка ми възложиха една рутинна, но необичайна за компанията ми задача – да инсталирам вътрешен форум. “Но от тези, с тредовете. Знаеш ли какво е ‘thread’?”

Хм, при нас е весело, както се пееше в един популярен шлагер.

От доста време се боря за такава комуникация – все пак имаме 3 сгради в София и още 27 клона из България. Друг е въпроса, че исках висшето ръководство да  узрее за една такава стъпка – нека първо решат какво искат да споделят, а тогава да им връчим мегафона.

Все пак, веднага ми дойде да бухна Joomla и да натреса към нея колкото допълнения ми дойдат на идея. Сега обаче, си мисля за едно просто уики с форум.

Въпроса е по-скоро идеологически и философски. От една страна CMS ще свърши работа, ако си имаме едно проактивно ръководство, което в целта си да натрупа повече средства за акционерите (това е правилната посока) тупа по рамото тружениците и ги напъстства в живота (one of us технология). Апропо, имаме си и “Фирмени комуникации”, та те може да родят нещо интересно. Дано не е след 9 месеца, че при стъпкване на главата може и да пометнат.

Другия вариант е да връчим силата на хората. Web 2.0 и подобни – уики + форум + фото галерия (да, ходим на паметни team buildings) и като за организация като нашата – анонимен достъп за редактиране.  Това ще работи, когато няма да има кой да се занимава с хората и те ще се самозадоволяват. Може би грубо, но поне няма да е публично, от това най-боли, чувал съм.