По старата схема “обущарят ходи бос” в къщи изтерзаният ми Linksys WRT54g v2.2 безжичен рутер беше останал да търкаля development snapshot на OpenWRT “Kamikaze” и такъв на X-Wrt. Преди няколоко месеца направих вял опит за ъпгрейд към последния release candidate, но мотиките, които настъпих тогава ме върнаха към изпитаното “работи ли, не барай!”.

В края на краищата, днес ми писна да ми насича видеото по SSHFS и седнах да довърша започнатото.

В компанията на домашно розе и Sunday’s Fantasy – цигари, напълнени с тютюн за лула, направих бекъп и дръпнах направо топлия имидж от x-wrt.org. За рутери като моя трябва да се внимава с версията на Linux ядрото, тъй като wireless драйверите за 2.6 доскоро бяха силно експериментални и дори не ги включваха в имиджа по подразбиране.

Още в началото – греда: опита да ъпгрейдна през webif2 интерфейса се оказаха невъзможни. Проблема се крие в това, че haserl, wrapper-а за shell скриптовете, имплеметиращи интерфейса на webif2, е компилиран по подразбиране с максимална големина на POST заявката 2MB. Новите имиджи са от 2.3MB нагоре, според включените пакети. За да прескочите проблема, логвате се по ssh в рутера и действате от там с mtd по познатата схема. Препоръчително е да изтриете и конфигурацията (-e linux), защото няма да ви свърши работа с новите пакети на 8.09.

Wireless-а по подразбиране е изключен, активацията и настройката му при мен премина без проблеми. Ядове имаше с регистрирането на пренасочването на портовете (port forwarding). Новото Kamikaze 8.09 използва друг тип конфигурация на firewall-а, която явно от X-Wrt все още не са доизчистили. Опитите да се добавят rules през интерфейса(r4710) бяха безуспешни. Отново логване през ssh и ръчна модификация на /etc/config/firewall (за разлика от /etc/firewall в предишните версии). Обърнете внимание на новата UCI структура на конфигурацията – не става просто да се прехвърли старата. В моят случай, за да “захапе” уеб интерфейса беше достатъчно да добавя един запис от тип ‘redirect’:

config ‘redirect’ ‘dev_http’
option ‘src’ ‘wan’
option ‘proto’ ‘tcp’
option ‘dest’ ‘lan’
option ‘src_dport’ ’80’
option ‘dest_ip’ ‘192.168.1.2’
option ‘dest_port’ ’80’
option ‘src_ip’ ”

След това можеше да се редактират записите и през уеб интерфейса.

Последната заигравка дойде, когато на финала реших да съхраня новият имидж. Избирайки само конфигурацията за бекъп всичко минава безпроблемно, но когато се отбележи пълния имидж рутера зависва. Отворените връзки продължават да работят, но нови не се създават.

Въпреки горните проблеми, рутера се държи доста по-стабилно, като натоварването на процесора е минимално, в сравнение с предишната базирана на kernel 2.4 версия. За момента не съм установил и проблеми с безжичната мрежа – работи доста гладко, без загуби или странни пикови прекъсвания, въпреки преситения радиоефир наоколо.

Edit: освен ако не искате да помогнете с оправянето на драйверите, не инсталирайте 2.6 kernel-а с Broadcom wireless chipset – след няколко дена работа се оказа, че не е толкова стабилен, колкото изглеждаше в началото. ;)