Edit: регресията е отстранена в актуалните весии на wine

От време на време пускам някоя стара игра за разтоварване. Почти винаги на лаптопа ми има Heroes of Might and Magic IV. На български. Противно на разбиранията на старите геймъри и здравата логика :)

Та ситуацията е следната: dual boot visa 64 + ubuntu; под vista играта гърми със син екран (хех, следващото нещо, което ще trace-на ще е това, хубав DoS, не иска административни права. С потенциал за code execution ;).

С Wine играта си вървеше до версия 1.1.3, след което взе да гърми още в началото, при стартиране. Чинно отбелязах проблема в WineAppDB и закачих вече пуснатия бъг.

След ослушване и следвайки правилото “The fastest way to close your bug is to submit a patch” се порових из кода на wine. Порових с Пламен и стрелях в тъмното. Резултата може да се прочете в бъг тракера на wine, а компилиран за Ubuntu пакет може(х)те да дръпнете тук.

Да се отбележи, че *не* поощрявам свалянето и инсталирането на пакети от ляво и дясно, така, че пускайте на своя глава. Коментари и регресии – в бъга и тук.